Er du af den fornuftige type, laver du sikkert et rejsebudget forud for din rejse for at sikre dig, at du har nogenlunde styr på, hvad rejsen kommer til at koste dig. På den måde kan du forhindre, at du får et alt for stort chok, når du tjekker bankkontoen ved hjemkomst. Ofte viser det sig imidlertid, at der er kommet ekstra udgifter undervejs på rejsen, som du ikke havde forudset. Du skal derfor altid medregne en post til uforudsete omkostninger. For at lave et mere præcist budget en anden gang, kan du fremover ind tænke disse mulige ekstra udgifter i dit rejsebudget:

Læge- og medicinregninger

Når du er på rejse og smager på lokalt mad og drikke, er der en risiko for, at du kan blive syg af det, fordi du ikke er vant til de lokale bakterier, eller glemmer at tage dine forholdsregler. Derudover kan du brække et stykke af din tand eller få tandpine. Noget, som ville kunne ske på hvilket som helst tidspunkt, men som ikke desto mindre kan være en dyr ekstraomkostning.

Hvordan undgår du det?

For det første skal du sikre dig, at du har en rejseforsikring, der dækker læge, tandlæge og hospitalsregninger. I nogle lande kan det være ret dyrt at få behandling, så du skal sikre dig, at beløbet, du er forsikret for, er stort nok til at dække en rimelig behandling i det pågældende land, du rejser til.

Derudover bør du medbringe dit eget rejseapotek, så du har noget medicin med til at behandle de hyppigste sygdomme og uheld. Derved behøver du ikke at opsøge læge eller tandlæge med det samme.

Du kan medbringe en smertestillende cocktail, der kan tage smerterne ved eksempelvis tandpine. Så kan du undgå at skulle bruge tid og ressourcer på at gå til tandlæge, men kan udskyde behandlingen til du kommer hjem. Dog skal du hurtigst muligt herefter gå til din tandlæge, så i kan få igangsat en behandling.

Drikkepenge og turistskat

I udlandet er drikkepenge flere steder en del af tjenerens løn. Så selvom maden måske ikke koster alverden, kommer der ekstra omkostninger til drikkepenge oveni. Også selvom du har købt en ferie med all-inklusive, skal der ligges drikkepenge oveni. Dette er også tilfældet med rengøring, hvor det er god skik at lægge lidt drikkepenge for den daglige rengøring.

Flere steder, er der desuden et turistskat-tillæg på hotelregningen, som betales på destinationen. Denne skat udregnes efter, hvor mange nætter du har overnattet og kan sagtens løbe op i nogle hundrede kroner.

Hvordan undgår du det?

Online eller i rejsebøger kan du se, hvad der er normalt at betale i drikkepenge. Ofte finder du en procentsats i forhold til måltidets omkostninger. Selvom det er svært at udregne et nøjagtigt beløb, kan du udregne et cirka beløb på baggrund af det generelle prisniveau.

Vejafgifter

Skal du på bilferie, skal du i nogle lande have en vignette påklistret din forrude. Denne vignette skal du købe forud for rejsen og kan blandt andet købes hos fdm. Andre gange er der lokale vejafgifter, der betales undervejs på køreturen. Beløbene er ofte kun på et par euro, men nogle steder kan de være helt op til 15 euro. Og forventer du derudover at køre på ture rundt i området, når du kommer til destinationen, løber udgifterne hurtigt op.

Hvordan undgår du det?

Det er ikke muligt helt at undgå vejafgifter, men du kan afsætte et ca. beløb til det, og derudover planlægge dine ture i området således, at du slår nogle af køreturene sammen. Derudover er det på motorvejene, at du betaler vejafgifter. Det er derfor muligt at køre langs kystlinjen eller på små landeveje, hvor du sparer vejafgiften.

På bilferie vil du derudover skulle betale for at bruge toiletterne langs med motorvejen. Det koster omkring 5 kr. pr. gang, hvilken hurtigt kan løbe op for en familie på en lang køretur.