flyvforsinkelse sådan gør du

Som flypassager er du i din gode ret til at blive frustreret, hvis du bliver forsinket på rejsen, men måske skal du lige slå koldt vand i blodet, før du slår ud med armene og begynder at hæve stemmen. Du kan nemlig blive kompenseret, hvis du har været udsat for en flyforsinkelse på minimum tre timer. En kompensation får dig ikke hurtigere frem til destinationen, men mon ikke et par tusinde kroner i erstatning kan hjælpe på dit humør?

I forbindelse med længerevarende forsinkelser kan man ikke blot gøre krav på økonomisk erstatning, men også en række andre ydelser. Foruden den kontante kompensation har du også ret til forplejning samt indkvartering og transport, ifald du først kan komme med et fly den næstkommende dag.

Hvor stor en erstatning kan jeg gøre krav på?

Jf. de europæiske flypassagerrettigheder kan du gøre krav på mellem 250 og 600 euro. Det svarer til mellem 1.800 og 4.500 kr.

Om du synes, at de satser er fair eller ej, så må du acceptere, at erstatningsreglerne gælder for alle passagerer, inklusiv dig. De tre satser er 250, 400 og 600 euro. Du kan blive klogere på dine rettigheder her.

Rejser du med andre, enten venner eller familie, skal du være bekendt med, at du har mulighed for at søge erstatning på vegne af dine medrejsende. Der ydes nemlig erstatning pr. passager og ikke pr. gruppe – husk det.

Hvornår kan jeg ikke få erstatning for en flyforsinkelse?

Du har ikke mulighed for at få erstatning for en flyforsinkelse, hvis du ikke ankom mere end tre timer for sent til destinationen. Alle forsinkelser på under tre timer betragtes nemlig som mindre forsinkelser. Du har altså ikke krav på kompensation, hvis du ”kun” blev to timer forsinket på din seneste flyrejse.

Du har endvidere ikke ret til at blive kompenseret, hvis den givne forsinkelse skyldes politisk uro, terror eller en anden usædvanlig hændelse. Derudover bortfalder retten til erstatning, hvis du er blevet varslet om forsinkelsen eller aflysningen senest to uger før afrejse.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er berettiget til at modtage erstatning, så kan du prøve din sag gennem en af de mange juridiske virksomheder. Du kan med fordel klikke dig forbi flyhjaelp.dk eller flypenge.dk, hvis du gerne vil søge erstatning, men ikke har tiden eller overskuddet til at køre sagen selv. Det koster dig ikke noget, hvis du ikke vinder sagen.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at man også kan gøre krav på erstatning, hvis man har været udsat for en overbooking eller ombooking på flyrejsen. Læs mere om dine rettigheder på forbrugereuropa.dk, som er spækket med nyttigt indhold om emnet.