Tokyo som by har 7x så mange indbyggere som hele Danmark og fylder det samme som Sjælland.

Det er med andre ord en noget anderledes oplevelse end noget, du har prøvet før. Selv hvis du har stået i Sao Paulo eller Bangkok er Tokyo anderledes fordi at byen er så ny. Tokyo blev ødelagt først i Kanto-jordskælvet er 1923 og senere i WW2. 2 gange er byen opbygget på ny. Den er ny, spændende og næsten overvældende.

Men inden du tager afsted, så lad os forberede dig på nogle af de ting der er markant anderledes i Tokyo end hvad du er vant til fra Danmark.

Ingen snak i metroen

Når du kører i tog eller metro er det uhøfligt at snakke i telefon. Du bør hele ikke tale for meget med din rejsepartner. I metroen er det bedst bare at sidde stille og eventuelt pille ved din mobiltelefon, for det er hvad alle japanerne gør.

Uhøfligt ikke at spise op

I Japan spiser du hvad du får serveret. Hvis du levner er det et tegn til kokken om at hans mad ikke er god nok og du gerne vil have noget andet.

Især er det vigtigt at spise dine ris op. Spiser du alle dine ris er dette et stort kompliment til kokken.

Bestil hellere for lidt end for meget, så du undgår at fremstå uhøflig.

Du ryger inden døre (!)

Der er ingen rygelov i Japan. Du ser japanerne ryge inden døre i restauranter og eget hjem. Der er ikke meget at gøre ved det, selv om du som dansker har vænnet det til, at det er forrykt at ryge inden døre.

I Japan er e-cigaretter ikke slået igennem, så det er tilmed almindelige cigaretter og tobaksrøg med alt hvad det indebærer af træls momenter og oplevelser.

Flere restauranter vælger dog af egen fri vilje at forbyde rygning – med undtagelse af gaderestauanter. Betaler du lidt ekstra for et godt sted slipper du som regel for tobaksrøg. Det samme gælder hvis du spiser på udenlandske kæder som fx Starbucks eller Dennys.

Mange mennesker unødvendigt på arbejde

Hvis du besøger vartegn som Skytree eller Tokyo Tower bliver du overrasket over hvor mange mennesker, der er på arbejde.

Mange billetsælgere, ansatte der viser vej til elevatoren, en ansat der kører elevatoren op og ned og vi kan blive ved. Det er unge ansatte, så de koster næppe meget, men det virker som ’spild’. På skisportssteder i Japan får du ikke et liftkort du kan køre ind i jakken og ”bippe” dig vej med; der er ansat en person til at se din papirslap hver gang du går ind i liften. Det er crazy. I lufthavnen når du ankommer er der også mange mennesker ansat til bare at pege dig i den rigtige retning. Det er til gengæld meget bekvemt og en god start på din ferie.

Få engelske skilte

Og sidst, men ikke mindst – så kan det godt være lidt svært at finde rundt i Tokyo, for der er forholdsvis få engelske skilte.

Japanerne er generelt dårlige til engelsk i forhold til hvad du oplever i mange andre lande. Det gør Tokyo og Japan til en både spændende og udfordrende feriedestination at besøge.