Du hører sikkert ofte udtrykket; Pas på dig selv, fra velmenende forældre eller veninder – ikke mindst når du skal ud at rejse. Der lurer mange farer ude i den store vide verden – både de åbenlyse, såsom muligheden for at blive slået ned elle bestjålet, men også den mere listige slags, såsom høreskader.

Rejser du som kvinde, skal du være særlig agtpågivende specielt i ikke vestlige lande, hvor sikkerheden ikke altid er i top. Selv på mere hemmelige egne, kan du opleve ubehagelige oplevelser.

Bogen; Rejs sikkert: Guide til personlig sikkerhed for kvinder, der rejser ” skrevet af to eksperter i personlig sikkerhed, Chris Poole og Tanya Spencer, blev netop til på dette grundlag. Har man ikke meget rejseerfaring, kan man godt være på bar bund i forhold til, hvilke sikkerhedsforanstaltninger, man bør tage, når man rejser til et nyt land. Her er egne erfaringer dyrtkøbte og uønskede, hvorfor de to forfattere har været så flinke at dele ud af deres viden på området.

Men bogen henvender sig ikke kun til kvinder. Når man rejser alene, bør også drenge/mænd tage sine sikkerhedsforanstaltninger – og bogen kommer også med en række generelle råd til, hvordan man passer på sig selv på rejsen, uanset om man er mand eller kvinde:

Pas på dine ører

Det lyder måske som en joke, men på høreklinikken, Din Hørelse, møder man flere og flere unge, som har pådraget sig høreskader under rejser, hvor de har været udsat for alt for høj larm og støj i for lang tid. Problemet er ikke kun gældende for danske unge, men et verdensomspændende problem, fordi udenlandsrejser ofte er forbundet med fester, larmende hostels og højt musik i ørerne på de lange bus- og flyveture. Denne konstante støj overbelaster ørene og giver skader.

Lav en rejseplan og book hotel med omhu

Før du rejser ud, er det godt at lave en plan over, hvordan du bevæger dig sikrest rundt. Lander du sent om aftenen, er det ikke dér, du skal bevæge dig rundt efter et hostel i et skummelt kvarter. Derudover kan det betale sig at booke ture gennem rejsebureauer, så du sikrer dig, at du får det, du betaler for.

Det er ikke altid, at sikkerheden er i top på lavprishoteller og hostels. Derfor bør du sørge for at booke et værelse på hotellets 3-6 sal, tæt på en brandtrappe og gerne med front ind mod hotellets baggård.

Tag dig i agt ved hæveautomater

Skal du hæve penge, så find et sted, hvor du kan gå ind i en glasmontre eller forhallen til en bank. Og gør det så vidst muligt i dagtimerne.

Stil ikke din drink fra dig

En klassiker er at få puttet noget i sin drinks, mens man er ude at danse. Så husk din sunde fornuft og køb en ny i stedet for, hvis du har haft øjnene væk fra drinken.

Kend kulturen

Sæt dig grundigt ind i kulturen, før du tager afsted. I Lonely Planet bøgerne har de ofte en sektion omkring sikkerhed og kultur. Her kan du læse om, hvad du bør være påpasselig med, hvad du må og ikke må.